Een succesvolle hypnosepraktijk opbouwen is ontzettend leuk en spannend. Als hypnosetherapeut wil je het beste halen uit je praktijk en zoveel mogelijk mensen helpen om spectaculaire veranderingen in hun leven te maken. Naast het zijn van een goede hypnosetherapeut is het daarom belangrijk om jezelf zichtbaar te maken en heel Nederland te laten weten dat je bestaat! Lees verder over hoe je dat aanpakt..
Wat is het eerste dat je moet doen?
Beginnen.. van alle stappen het meest belangrijk. Maar waar moet je beginnen en welke strategie moet je toepassen? Ik wil je een duwtje in de juiste richting geven aan de hand van 9 stappen. De stappen zijn bedoeld om je helpen bij het vormen van een strategisch plan om je praktijk op de kaart te zetten en je doelgroep te overtuigen waarom ze bij jou moeten zijn.
Strategisch plan maken
Stap 1: Missie, visie en strategie
Het is noodzakelijk dat je begrijpt wat er wordt bedoeld met een missie, visie en strategie omdat het de kern is van je strategische plan en het fundament voor succes. Het klinkt misschien heel ingewikkeld, een strategisch plan, maar het is niets meer dan een A4tje met overzichtelijke actiepunten die gezamenlijk leiden naar het realiseren van je onderneming.
Met een missie vertel je wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je visie beschrijft kort en krachtig wat je in de toekomst wilt bereiken. Van daaruit stippel je je route uit: je strategie.
Stap 2: Route uitstippelen
Als je weet wat je korte- en middellange-termijndoelen zijn, ga je de route uitstippelen. De weg naar jouw succes. Je beschrijft in je strategie wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt aan mensen, middelen en tijd. Maak je strategie concreet en behapbaar, zodat het je richting, focus en structuur geeft.
Bij een strategie opstellen hoort keuzes maken. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus moet je prioriteiten stellen. Houd ook rekening met onzekerheden, concurrenten en beren op de weg.
Kleine stapjes maken licht werk. Door helder te hebben wat je op langere termijn wil bereiken kun je die einddoelen opdelen in kleinere doelen die op kortere termijn haalbaar zijn. Op die manier werk je naar je uit eindelijke doel toe. Zo kun je enorm opzien tegen een groot doel, omdat dit enorm veel tijd kost om uit te voeren. Wanneer je het doel opdeelt in kleinere doelen, tot dat de doelen zo klein zijn dat een doel op één dag uit te voeren is, maak je het behapbaar.
Onderweg meet je of je op de goede weg bent. Of je je doelen haalt. Zo kun je op ieder moment aanpassingen doen aan je koers.
Strategisch plan uitvoeren
Stap 3: Branding (merk maken)
Allereerst heb je de dienst die je wilt verkopen (hypnosetherapie). Zonder een huisstijl, logo, en identiteit is het slechts een kale dienst. Je moet een merk worden. Het ‘merk’ is hoe mensen zich voelen bij jouw dienst. Hoe zorgt het ervoor dat ze zich voelen, denken, handelen en zich gedragen zoals je hebt bedoeld? Branding is hoe we dat gevoel creëren. Hoe we de strategie tot leven laten komen. Waardevolle connecties aangaan tussen je bedrijf en je doelgroep.
We kunnen het merk nooit bedwingen. Maar we kunnen de perceptie ervan wel beïnvloeden. Simpel gezegd, kun je proberen te veranderen hoe mensen over de je onderneming denken. Mensen hun perceptie beïnvloeden doe je door een geweldige merkervaring te creëren in alle contactpunten. Een goede merkervaring is duidelijke en consistente waarden, bedrijfscultuur en persoonlijkheid wat mensen uitnodig om met je te willen verbinden.
Plaats je naam, vormgeving, website, social media en tone of voice allemaal in 1 lijn. Herkenbaarheid en consistentie is je grootste vriend als het neerkomt op de ervaring van mensen met jou en je onderneming.
Stap 4: Naam bedenken
Een pakkende naam bedenken voor je praktijk kan knap lastig zijn. Bijna alle goede namen zijn al bezet. Bij het bedenken van de naam kun je in principe twee wegen in slaan. Je gebruikt je eigen naam of je kiest voor een zelfbedachte naam. Controleer altijd of de naam niet al bezet is in het Handelsregister. Zorg er voor dat de naam van je praktijk professioneel is, geen vreemde associaties heeft en niet te lollig is. De kans is groot dat je de indruk wekt dat je niet serieus met je vak omgaat en potentiële klanten afhaken.
Stap 5: Logo en huisstijl
Heb je al bepaald wie je als praktijk en ondernemer bent (identiteit) en wat je wilt uitstralen naar je doelgroep (je imago)? Dit is cruciaal als het gaat om het ontwerpen van een passend logo en huisstijl zodat je (toekomstige) klanten visueel kunt overtuigen dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.
Een logo, het beeldmerk van je praktijk, kan een grafisch symbool zijn of bestaan uit tekst met een onderscheidende opmaak, of een combinatie hiervan.
De uitingen van je bedrijfshuisstijl omvat alle uitingen zoals de praktijknaam, logo, slogans, tone of voice, taalgebruik en de vormgeving van de website, drukwerk, bedrijfskleding, reclamespotjes enz. Alles moet worden voorzien van een consistente en herkenbare identiteit.
Dit is vakwerk en beslist de investering in een goede grafisch vormgever waard. Je wilt namelijk dat het in ieder geval minimaal 10 jaar onveranderd kan blijven en dat het past bij je hypnosepraktijk.
Stap 6: Zakelijke website
Er is door de gevolgen van COVID een grote digitale revolutie bezig. Het zal zorgen voor veel veranderingen en daar zul je in mee moeten bewegen. Om gezien te worden en de kans te vergroten dat mensen jouw diensten afnemen, heb je een professionele website nodig.
Je kunt kiezen voor bestaande templates voor websites, zelf een website bouwen of een specialist inhuren om dit voor je te doen. Veel mensen onderschatten hoeveel tijd en werk een website bouwen kost. Jij bent afhankelijk van templates, thema’s en plug-ins, een specialistische webdesigner is dat niet.
Een webdesigner is op de hoogte van trends en kan voor jou een op maat gemaakt website maken waar alles is inbegrepen. Is je website bijvoorbeeld goed beveiligd, geoptimaliseerd voor Google zoeken, responsief voor mobiel gebruik, is de snelheid optimaal en onderscheid je jezelf wel genoeg van de concurrenten? Als je er voor kiest om het bouwen van de website uit te besteden dan profiteer je van deze belangrijke voordelen.
Marketingstrategie
Marketingstrategie is een strategie waarmee elk bedrijfsonderdeel haar marketingdoelstellingen wil bereiken door:
- De doelgroep te kiezen die je wilt bereiken
- Bepalen hoe de dienstverlening zich tot de rest van de markt verhoudt.
- Kiezen waarmee je wilt voldoen aan de behoeften of wensen van de doelgroep
- Het bepalen van de marketinguitgaven
Stap 7: Social media
Gebruik social media platforms om in contact te komen met je doelgroep en zo je merk te versterken, je klanttevredenheid te vergroten, je conversies te verhogen of je zakelijke reputatie te verbeteren. Wat je doel, doelgroep, boodschap of platform ook is: in de uitvoering van je social media marketing zijn er altijd 4 handelingen die zich in een cirkel herhalen.
- Luisteren: wat zijn de behoeften, problemen en verlangens?
- Publiceren: een boodschap die je doelgroep écht kan raken.
- Reageren: mensen betrekken, beantwoorden en doorvragen.
- Rapporteren: patronen ontdekken, wat werkt en wat niet.
Een goed social media-bericht grijpt de aandacht, wekt interesse, creëert verlangens en zet aan tot actie. Beslis welke kanalen het beste passen bij je doelgroep. Ondernemers zitten bijvoorbeeld bijzonder veel op LinkedIn. Instagram en Facebook zijn ook hele geschikte platforms om te gebruiken.
Stap 8: Online marketing
Al ben je nog zo’n goede hypnosetherapeut, klanten moeten je praktijk wel eerst opmerken. Er zijn veel verschillende strategieën om aan promotie te doen en zo je doelgroep te bereiken. Zoals content marketing, guerillamarketing en direct marketing.
Enkele vragen om jezelf te stellen voordat je een reclamecampagne de deur uit stuurt zijn: welke boodschap wil je overbrengen op je doelgroep? Val je genoeg op tussen de vele reclames van andere bedrijven? Welk budget heb je voor het maken van deze reclames? Bepaal je reclamedoelen en de juiste doelgroep. Hoe concreter het doel en de doelgroep, des te beter het resultaat van de reclamecampagne.
Wed niet al je geld op 1 paard. Verdeel je aandacht en budget over meerdere kanalen en momenten in de week. De kans dat de doelgroep je (praktijk)naam, dienst en aanbieding onthoudt en over gaat tot actie is dan vele malen groter.
Stap 9: Offline marketing
Hoe kun je zonder gebruik van digitale media toch opvallen bij (toekomstige) klanten? Offline adverteren. Denk bijvoorbeeld aan: advertenties aan huis, dagbladen, tijdschriften, televisie- en radioreclame, uithangborden, bushokjes, je visitekaartjes en folders achterlaten in wachtruimtes en wachtkamers van huisartsen, kappers en organisaties waar je doelgroep zich bevinden (wel eerst even toestemming vragen). Maar wat vooral belangrijk is, is dat je de kijker of lezer verrast met iets wat ze nieuwsgierig maakt en ze betrekt. Denk out of the box!
Veel succes met het opstarten of verbeteren van je werkzaamheden! Als ik je kan helpen met alle zaken genoemd in dit artikel, neem dan contact op met mij, Daniel Wulff Petersen, via info@tijdperk.com.